9 sierpnia 2014

Wytrawne babeczki


Znowu sobota i znowu nie ma spodni.
Tęsknicie prawda?
Udało mi się za to w tym tygodniu podłożyć 2 sukienki kuzynki i koszulkę ojca. Normalnie haute couture.

 Dawno nie piekłam i nie gotowałam. Dlatego dziś, po raz pierwszy wytrawne babeczki bez spodni.

BABECZKI Z SEREM FETA, PAPRYKĄ I SZYNKĄ
(źródło + moje modyfikacje)

                                                                                                              125 g stopionego i wystudzonego masła                        
                                                                                                              250 ml mleka
                                                                                                              2 jajka roztrzepane
                                                                                                              
                                                                                                              400 g przesianej mąki pszennej
                                                                                                              2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                              przyprawy: sół, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, oregano, 
                                                                                                             świeża pietruszka

                                                                                                              1 czerwona papryka
                                                                                                              200 g sera feta
                                                                                                              20 dkg szynki
                                                                                                              ząbek czosnku
                                                                                                              troche startego żółtego sera

Wymieszać suche skadniki (mąka, proszek, przyprawy, pietruszka).
Wymieszać mokre składniki (mleko, jajka, masło).
Paprykę pokroić na kawałki i dusć na patelni z posiekanym czosnkiem.
Szynkę pokroić na kawałki i dość mocno przypiec na patelni.
Ser feta pokroić na kawałki.

Wszystki szybko i niedbale wymieszać. Jak będziecie pedantycznie mieszać to wyjdzie zakalec.
Nałożyć ciasto do foremek, posypać startym serem.

Piec 20-25 minut w 200ºC
                                                                                                              

                                                                                                          

12 komentarzy:

  1. Laska, dzięki! normalnie chyba Cię ucałuję jak Cię zobaczę. Pierwsze zdanie z tego posta wywołało uśmiech, a raczej śmiech :D tego mi trzeba było ostatnio :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. babeczki bez spodni? :O tak przed 22?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm jakie apetyczne! Uwielbiam takie z serem feta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne apetyczne zdjęcia zrobiłaś :) Muszę kiedyś zrobić mafiny niesłodkie, bo słodkich mi się nie chce już piec, a tymi wytrawnymi mnie pokusiłaś. No i sobota..bez spodni? a tak czekałam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mam nowe narzędzia :D
      Haha serio czekałaś? Bo wydaje mi się, że już wszyscy mają ich dość ;)

      Usuń
  5. Muszą być pyszne. Chętnie skorzystam z przepisu, już się przejadałam słodkimi babeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale one pysznie wyglądają, a ja właśnie przechodzę na dietę...

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo. zrobię. jak nie zapomnę. i facetowi zawiozę ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają fantastycznie. Chyba się za nie zaraz zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki w wersji serowo - szynkowej, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń