14 grudnia 2013

Ostre babeczki


Nie mam za bardzo ochotę na szycie ozdób świątecznych w tym roku. Maszyna jednak jest w użyciu i ciągle coś tam sobie szyję, 
ale idzie mi to wolno i jakoś tak bez entuzjazmu i opornie. Ostatnio trochę bardziej skupiłam się na gotowaniu i stąd takie pustkowie 
na blogu o szyciu.

O pierwszych próbach i porażce z pieczeniem muffin pisałam tu.
Kiedy zrozumiałam już na czym polega robienie ciasta, tak, aby wyszło dobrze
[Nie mieszaj długo ciasta, dosłownie połącz pi razy drzwi składniki, jak za długo wyrabia się ciasto na muffiny robi się zakalec]
zaczęłam bawić się modyfikując przepis.

BABECZKI (MUFFINY) BANANOWO-IMBIROWE

sypkie składniki

                                                                                                            - 250g mąki 
                                                                                                            - 4 łyżki cukru
                                                                                                            - 1/2 łyżeczki sody
                                                                                                            - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                            - ze 4 szczypty imbiru w proszku
                                                                                                            - *dodatkowo możemy dodać pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę

płynne składniki

                                                                                                           - 2 jajka
                                                                                                           - 2 łyżki miodu                                                                                                                                                                                                                                                                             - 50g roztopionego ostudzonego masła 82% tłuszczu
                                                                                                           - 2 rozgniecione banany
                                                                                                           - 5 łyżek mleka
                                                                                                           - 1 łyżka startego na grubych lub drobnych oczkach świeżego imbiru albo na oko ;)

nadzienie

                                                                                                           - po jednym plasterku banana na babeczkę (grubości od 0,5 do 1,5 cm)
                                                                 
Mieszamy wszystkie suche składniki. Mieszamy wszystkie płynne składniki. 
Mieszamy płynne z sypkimi łyżką pi razy drzwi , tylko do momentu aż się połączą - mogą zostać grudy.
Ja używałam pierwszy raz silikonowych foremek na muffiny (z Biedronki), bez papilotek, bardzo polecam.
Wypełniamy foremki ciastem do 1/2 wysokości, wkładamy do każdej plasterek banana, przykrywamy ciastem.
Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temp. 190ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka ;)



Są bardzo smaczne, troszkę wytrawne i rozgrzewające :)
Smacznego!

22 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta z imbirem i kardamonem :D
    zimą
    a imbiru startego duuużo
    i do herbaty z cytryną tez lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na święta! Co do porad muffinowych, to ja się nauczyłam że ciasto nie może być za rzadkie bo wtedy opadają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Można jeszcze dodać przyprawy do piernika, banan+korzenna przyprawa dobrze się komponują ;)

      Usuń
  3. aż się zrobiłam głodna patrząc na nie! Chyba się na nie skuszę, idę do kuchni sprawdzić stan lodówki i szafek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prosto o nich piszesz, że chyba i ja je zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszły, czyli nauka się we wszystkim przydaje. I następny przepis do spróbowania, na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno dobrem ja mam jeden przepis i go modyfikuję zmieniając dodatki !

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinek jeszcze nie piekłam, ale za to dzisiaj szarlotka ;) Jutro goście mi się zapowiedzieli :) A co do szycia ozdób świątecznych, to uszyłam tylko na konkurs i to wszystko. Więc nie jesteś sama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam muffinki. Nie jestem specjalnie piekąca, ale w nich podoba mi się właśnie, to co piszesz - szybkie mieszanie pi razy drzwi i to, że za każdym razem można piec inne z tego co się ma akurat pod ręką, jak tylko zachowa się te podstawowe proporcje. Ja robię przeważnie z dużą ilością ziaren, jak siemię, trochę płatków owsianych czy otrębów, suszone owoce jakieś albo jabłka i cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Takich jak piszesz jeszcze nie próbowałam - te z ziarnami to nie są słodkie?

      Usuń
  9. U mnie też bardziej dzieje się w kuchni niż przy maszynie do szycia :) Piekę ciasteczka jedne za drugimi, chyba dlatego, ze postanowiłam nic słodkiego nie jeść do świąt... Tak przewrotnie jakoś :D Ale coś tam pewnie jeszcze uszyję , na razie zrobiłam dwie pary skarpetek na drutach w ramach prezentów.
    A mufinki uwielbiam w każdej postaci :) Z bananami i imbirem to jedne z moich najulubienszych :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie...i jak tu prowadzić bloga o szyciu ;)

      Usuń
  10. Uwielbiam piec muffiny. I jeść oczywiście. ;) Są szalenie proste do upieczenia i można je zrobić ze wszystkim. Ostatnio zakochałam się w marchewkowych, ale najczęściej piekę te wytrawne z fetą i suszonymi pomidorami, albo z fetą i oliwkami. Pyszne są. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Takie wytrawne? Podasz przepis proszę? Na te z fetą i pomidorami?

      Usuń
  11. Wyobrazam sobie jak muszą pięknie pachnieć...i smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się tytuł tego posta :)
    a muffinki ... muffinki wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń