7 listopada 2013

Gotowanie bez Photoshopa


Tak wygląda gotowanie w mojej kuchni - wszędzie nachlapane i bałagan.
Nie jest słodko i uroczo na pięknych talerzykach i w otoczeniu kawy w porcelanowych filiżankach.
Jednym słowem - są okruchy, lansu ni ma.



SALCESON
  kakaowe ciasto z jabłkami

ciasto

                                                                                                      - 1,5 szklanki oleju (szklanka=250 ml)
                                                                                                      - 1,5 szklanki cukru
                                                                                                      - 6 jajek
                                                                                                      - 3 szklanki mąki
                                                                                                      - 1 cukier waniliowy
                                                                                                      - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                                                      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                      - 3 łyżki kakao
                                                                                                      - 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych)

polewa

                                                                                                      - 3 łyżki mleka
                                                                                                      - 1/2 szklanki cukru
                                                                                                      - 2 łyżki kakao
                                                                                                      - 1/4 (=50g) masła 82% tłuszczu

ciasto

 Przy pomocy miksera ubijamy cukier z olejem.
Nadal miksując, dodajemy po jednym jajku.
Mieszamy mąkę z cukrem waniliowym, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodajemy po trochę do masy cały czas miksując.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C.

polewa

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier. Zagotowujemy mleko z cukrem cały czas mieszając - ma nie być grudek cukru. Trzymamy garnek na małym ogniu. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Kiedy polewa jest gładka (wszystkie składniki się połączą) - jest gotowa ;) Gorącą polewą zdobimy zimne ciasto ;)

Smacznego :)

PS. Nie wiecie czemu blogger tak rozjaśnia ciemne zdjęcia? Wrzucam je bezpośrednio z komputera, a nie przez Picassę i mam zagwozdkę ;/

44 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda, po prostu palce lizać :) do polewy dajesz zwykły cukier, a nie cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dodaję zwykły cukier i ładnie się rozpuszcza w mleku. Można dać też puder, wtedy mamy większą pewność, że ziarenek nie będzie czuć :) Jest bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Uwielbiam czekoladowe ciasta wszelkiego rodzaju, a w tej chwili jestem jestem strasznie głodna! - zgroza!!! ;D Chyba zaraz obliżę monitor, a zdjęcia jakie są, są dla mnie tylko smaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) hihihihi to do pieczenia trzeba się brać ;)

      Usuń
  3. bo widać że smaczne! kiedyś też go piekłam ,dzięki za przypomnienie i smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba w każdej kuchni jest bałagan i pełni okruchów, kleksów podczas gotowanie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowe ciasta uwielbiam i nie przejmuj się, podobno kucharze- bałaganiarze są bardziej kreatywni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Uwielbiam czekoladowe ciasta <3 ale mi chętki narobiłaś! :D I nie martw się moja kuchnia wygląda dokładnie tak samo jak coś pichcę :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też go lubię piec. I mam podobny efekt w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie smakowite! Przynajmniej wygląda realistycznie, a nie takie spreparowane, w stylizacji z płatków lawendy czy czegoś ;) Zazdroszczę Ci, że blogger rozjaśnia, mnie Wordpress nie rozjaśnia i są tragiczne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi w stylizacji z płatków lawendy czy czegoś :P no je nie chcę żeby mi rozjaśniał właśnie, bo obrabiać to obrabiam sobie sama ;D

      Usuń
  9. lansu ni ma ale ślina cieknie jak szalona :P

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko! Tak bym zjadła coś czekoladowego i to dużo! Niestety miksera nie mam więc zrobić nie da rady :(
    Ciasto wygląda super nawet bez Photoshopa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Hmmm bez miksera może by się jakoś udało, ale to ciężka robota by była ;/

      Usuń
  11. Jejku! Mężowi zrobię! To się wpisze w moja martyrologie dobrej żony, która ni ma nić z (s)zycia. Ale już jutro zrobię. Dziś będę malować wykroje. Nazwa jest fatalna, ale efekt bardzo bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :)
      Malować wykroje??
      Nazwa taka była, dostałam przepis już dawno temu od sąsiadki i wtedy myślałam, że to mięso jakieś ;P

      Usuń
  12. jednym słowem : PRAWDZIWIE.
    Ja tak lubię i czekoladowe z jabłkami też;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam lubie czeko ;p
    odnisnie zdjęć zobacz w ustawieniach czy masz właczoną autokorektę jeśli tak to zmień sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wydaje mi się, że tak zawsze jest przy przyrządzaniu potraw w kuchni. W najbliższym czasie wypróbuję Twoje ciasto bo ślinka cieknie gdy go się ogląda. A pod koniec prac i tak wszystko sprzątamy i kuchnia lśni. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro piekę ciacho, bo dziś już za późno :) Wystarczyło, że spojrzałam na tę polewę kapiącą z palca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha :) No zachęcam, bo ciasto bardzo dobre jest i polewa też :)

      Usuń
  16. Z tym rozjaśnianiem zdjęć przez Picasę - coś się ostatnio pomieszało ale generalnie musisz wejść przez www w picasę, nie tą starą a nową nazwaną bodaj "Zdjęcia" i tam wyświetlić listę albumów i wyłączyć na nich korektę. Inaczej możesz wejść w ten konkretny album ze zdjęciami z posta, kliknąć na zdjęcie żeby je powiększyć, najechać na nie - zobaczysz że pojawi się znaczek różdżki z napisem że poprawione - kliknij na znaczek i wybierzw bodaj "Wyłącz".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) Udało mi się znaleźć tą opcję, bo przedtem sama szukałam,ale w Picassie ;)

      Usuń
  17. Ja tam lubię te okruszki i lekki bałagan, a ten nadmiar polewy to aż mam ochotę wylizać: ) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż ślinka cieknie ;) Zawsze wrzucam do murzynków jabłka albo dżem, wtedy nie jest takie suche , no i tak dużo bardziej mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To nie taki typowy murzynek, ciasto jest raczej ciężkie niż puchate :) Jabłka pasują super :)

      Usuń
  19. "są okruchy lansu ni ma" :D nie wiem czy ciasto lepsze czy tekst :D. Z photoshopem czy nie, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. dla mnie wygląda jeszcze bardziej apetycznie i kojarzy mi sie z dzieciństwem - podbieraniem masy palcem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam! :))) Ja chcę kawałek!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Odpowiedzi
    1. :) No i z kolejnym kawałkiem z talii osy robi się talia bąka :P

      Usuń
  23. Wygląda apetycznie! I ta lejąca czekolada ... :D Pycha

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciacho warte grzechu!! A tak na marginesie, to ja jeszcze ciasta z fotoszopem nie piekłam, zazwyczaj dodaję proszku do pieczenia ;))))

    OdpowiedzUsuń
  25. a bez kakao też można? bo uczulona jestem i takie zdjęcia tylko powodują u mnie wzrost poziomu adrenaliny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam ;)
      Może użyj zamiast kakao karob? Jest inny w smaku niż kakao, ale daje radę ;)
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_karobowa
      Albo wypróbuj ten przepis, nie ma kakao a można dodać jabłka i jest bardzo dobre ;)
      http://zapomnianapracownia.blogspot.com/2013/07/wisniowy-lazur.html

      Usuń
  26. Ja też tak mam gdy gotuje to bałagan robi się jakoś sam, ciacho wygląda smakowicie♥

    OdpowiedzUsuń
  27. no taki salceson to ja bardzo chętnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Aż mi się zachciało takiego ciasta..tylko , że wolałabym coś bez jajek.. Dobrze , że bez lansu..bo już mam dość idealnie podanych dań , wypieków na super talerzykach itp..ile można ..nie ma idealnych rzeczy , więc jestem za :)
    super !
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń