Różany tort


Rozwijam się kulinarnie, ciężko to ukryć :) Ten tort miał być popisowy, bo i na prezent w ramach urodzin dla kuzynek był. 
Napociłam się nad nim dość mocno, ale warto było, zobaczcie sami :) Tort wyszedł lekki i orzeźwiający.

BISZKOPT RZUCANY POMARAŃCZOWY
(źródło + moje modyfikacje)

biszkopt
na tortownicę o śr. 21 cm
                                                                                                              5 jajek (białka i żółtka osobno)
                                                                                                              szczypta soli
                                                                                                              3/4 szklanki cukru
                                                                                                              3/4 szklanki mąki pszennej
                                                                                                              3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                                                                                              skórka starta z 3 mandarynek i 1 pomarańczy
                                                                                                              aromat pomarańczowy

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo 1/2 szklanki cukru. W osobnym naczyniu ubić na puszystą masę żółtka z resztą cukru. Zmiksować z ubitymi białkami. Stopniowo dodawać wymieszaną i przesianą mąkę i miksować na najniższych obrotach. Dodać poszatkowaną skórkę z mandarynek i pomarańczy i aromat.
Piec ok. 30-40 minut w 160-170ºC 
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. 
Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 - 3 blaty. (źródło)

masa cukrowa
                                                                                                              100g pianek jojo (białe lub różowo-białe)
                                                                                                              łyżka soku z cytryny
                                                                                                              1 - 1,5 szklanki cukru pudru
                                                                                                              barwnik spożywczy (ja użyłam w żelu)

Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z cytryny. Dodać barwnik i wymieszać. Do ciepłych pianek dodać cukier puder i wyrobić masę o konsystencji plasteliny. Wałkować podsypując mąka ziemniaczaną. Wycinać i formować dowolne kształty. Sklejać lekko smarując wodą. Masę należy przechowywać szczelnie owiniętą w folię spożywczą. Gotowe ozdoby suszyć w temperaturze pokojowej.
                                                                                                         
                                                   nasączeniewyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, woda, cukier, wódka
                                                   konfitura z róży - do posmarowania blatów
                                                   kremy - waniliowe z torebki, z samym mlekiem + wódka, klika kropli olejku pomarańczowego






Na koniec porcja kota, bo dawno Zośki na blogu nie było ;)


Komentarze

  1. Ślicznie wyszedł, koniecznie muszę spróbować zrobić masę z pianek, bo wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. Hate you! Od czterech dni się głodzę bo mnie jakieś cholerstwo dopadło i boli brzuch jak zjem coś co lubię a tu jeszcze takie rzeczy pokazujesz:/ może przedstawisz w równie apetyczny sposób suchą bułkę pszenną z gorzką herbatą, hmm? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katya, a może domowy chleb graham:)? Po nim brzuch nie boli :).

      Usuń
    2. Zanim zrobi mi się zakwas to pewnie już będę zdrowa :P

      Usuń
    3. Można bez zakwasu:).

      Usuń
  3. Ja poproszę kawałek tortu, a kota przyjmę w całości:). Fantastycznie prezentuje się Twój tort!! Ja mam urodziny w październiku, tak btw:).

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszły różyczki, wszystko wygląda tak jakbyś robiła te torty codziennie i bez żadnego wysiłku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio się lubuję w kremach z torebki, dodaję tylko margarynę, żeby były "konkretniejsze". Bardzo zaciekawił mnie Twój sposób na tą masę z pianek. Chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. rany julek. Że też z samego rana tu musiałam zaglądnąć. Gdzie ja teraz takie ciacho dostane. W przypływie desperacji i oszukania smaka - chyba sobie racuchów zrobię, haha :)
    Pysznie i pięknie ten Twój tort wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny tort:) różyczki wyszły koncertowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na tyle apetycznie, ze od samego patrzenia zrobiłam się na niego głodna :). Zdjęcie z twoją twarzą i różą jest niezwykle klimatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny tort, a jak przybrany! Robienie tortów zajmuje masę czasu i dlatego rzadko je robię. Nie używałam jeszcze pianek, może wypróbuję. Aktualnie mam smerfowe. Robiłam tort z książki siostry Anastazji z winogronami i budyniem, mi smakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cóż za misterna robota! robi wrażenie i bardzo, ale to bardzo kusi ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz