19 lipca 2013

Jagodowo


Pozostajemy w klimacie kolorów z tego posta ;) 
Tym razem coś do jedzenia. 

Przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami/jagodzianki pochodzi z tej strony.

CIASTO

- 3 jajka
- 4 szklanki mąki (dałam troszkę więcej, za duże jajka miałam czy coś ;))
- 4 dkg drożdży
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki letniego mleka
15 dkg roztopionego masła
- szczypta soli
+ jajko do posmarowania bułek

NADZIENIE

- 0,5 kg jagód
- trochę cukru
- mąka ziemniaczana

Oryginalnie każą wszystko wymieszać, ale ja zrobiłam troszkę inaczej.
Podgrzałam delikatnie mleko, dodałam do niego drożdże i cukier. Poczekałam aż się rozpuszczą i wrzuciłam razem z innymi składniami do maszyny do pieczenia chleba na program wyrabiania ciasta. Miesza się samo i podgrzewa i wyrasta :) i tak 1,5 h ;)


 

Lepimy bułki z jagodami w środku, odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 -30 minut do zrumienienia w 200° C.

 

Z podanych składników wyszły mi 2 blachy małych bułeczek :)


Jemy :) 
*Na drugi dzień też są dobre :)

 

22 komentarze:

  1. matko ale mi się jeść zachciało.

    OdpowiedzUsuń
  2. JAGODZIANKI!!!!!!! Ale bym pojadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! W weekend zbiorę jagody, ale kto wyrobi za mnie ciasto? Zimą stawiam przy grzejniku, a mamy lato...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kusisz... i to o 22:05 ;) Jagódki uwielbiam i wszelkie ciacha z jagodami. Mogłabym się wprosić na chatę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DD A jak fajnie tej jagódki wszystko brudzą ;D

      Usuń
  5. Wyglądają przepysznie! Chyba nie uda mi się ich wyrzucić z głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. :) szczególnie te usmolone jagodami ;) Za dużo jagód do środka pakowałam, bo ja lubię bardziej jagody z bułką, niż bułki z jagodami, no i powychodziły jagody :)

      Usuń
  7. u mnie nie ma jagod, tzn sa ale te amerykanskie i 10 sztuk za 2 €, mam nadzieje ze jak pojade do Polski to jagody jeszcze beda xxxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie są też borówki amerykańskie po 30 zł za kilo a jagody po 16 ;) Z borówkami to nie wiem czy dobre by było ;) Zawsze można wymienić na maliny np :)

      Usuń
  8. Jak pysznie wyglądają mmmm :D Słodkich bułek ze sklepu nie zjem, ale takie samemu zrobione to już całkiem inna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA też nie lubię takich jagodzianek ze sklepu ;) Tylko, że przy robieniu ich jest tyyyyyyyle roboty ;)

      Usuń
    2. Noo, te sklepowe to nie wiadomo tak naprawdę z czym, bo jagody są zmielone i założę się, że coś tam dodają żeby obniżyć koszty:D Domowe mmmm.. pychotka!:)

      Usuń
    3. No nie wiadomo co tam dają ;) A tak to są jagody (niepogniecione) cukier i trochę mąki ziemniaczanej ;)

      Usuń
  9. Niam! podziwiam! uwielbiam jagody, ale jakoś jeszcze nie miałam okazji upiec takich jagodzianek. Twoje wyglądają smakowicie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zachęcam do pieczenia! Jest sporo pracy, ale efekt jest super ;)

      Usuń
  10. Wyglądają niezwykle smakowicie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń