Deser tiramisu
CIASTO:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki kakao
KREM Z TOREBKI o smaku tiramisu :)
- wódka/spirytus
NASĄCZENIE
- szklanka kawy parzonej (3 łyżeczki kawy na szklankę)
- 2 łyżeczki cukru- wódka/spirytus
WIŚNIE BEZ PESTEK
CIASTO
1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy.
2. Żółtka ubić na biało z pozostałą 1/4 szklanki cukru.
3. Do żółtek dodać olej i wodę.
4. Dodajemy żółtka do białek, mieszamy.
5. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Po woli dodajemy do żółtek z białkami.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, dalej pieczemy w 200°C w sumie 40-45 minut.
DO CIASTA NIE MOŻNA ZAGLĄDAĆ W TRAKCIE PIECZENIA!
KREM
1. Postępujemy według instrukcji z torebki.
2. Wódki lub spirytusu dodajemy w następujący sposób:
W przepisie mamy np. 375 ml mleka, chcemy dodać 50ml wódki.
375ml mleka -50 ml= 325ml mleka.
W ten sposób krem nie będzie za żadki.
Wódki lub spirytusu dodajemy do smaku
NASĄCZENIE
1. Wszystko mieszamy :)
Wódkę lub spirytus dodajemy do ochłodzonej kawy!
WIŚNIE BEZ PESTEK
1. Trzeba je odsączyć :)
Upieczone ciast kroimy wzdłuż. Spodnią część mocno nasączamy, posypujemy sporą ilością kakaem (przez sitko). Nakładamy krem. Kolejną warstw ciasta nasączamy "od spodu", posypujemy kakaem. Nakładamy na krem. Górną warstwę ciasta nasączamy, posypujemy kakaem. Smarujemy górę kremem, układamy odsączone wcześniej wiśnie, całość posypujemy kakaem.
I całość do lodówki :]
A teraz przydługawa relacja z pieczenia ;)
SMACZNEGO!
ja ciut inaczej robię tiramisu:) ale z chęcią wypróbuję Twój przepis:) a tym czasem zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:)
OdpowiedzUsuńA co robisz inaczej? :]
UsuńNigdy sama nie robiłam tiramisu, ale mam ulubioną piekarnię gdzie robią przepyszne i tam się zaopatruję :) Pyyychaaa!
OdpowiedzUsuńO matko chyba zaraz zaczne lizać ekran laptopa:)))
OdpowiedzUsuńja zawsze kupuję tiramisu, ale Twoje wygląda przepysznie... podpisuję się pod tym co napisała ania :)
OdpowiedzUsuńPS: fajny masz teraz nagłówek :)
Dzięki, nareszcie ktoś zauważył ;D
UsuńAleż mi narobiłaś apetytu, dawno nie jadłam tiramisu, a bardzo lubię :) Ja też zauważyłam nagłówek ;P I u siebie też planuję zmiany bo obecny mi się opatrzył ;P
OdpowiedzUsuńNie lizać ekranu tylko brać się za pieczenie! I informować o efektach:]
OdpowiedzUsuńJa robię z mascarpone i na biszkoptach języczkach :-)) tak się nauczyłam w Austrii wieki temu ;-)) ale myślę, że w każdym wydaniu jest przepyszne :-))
OdpowiedzUsuńI TAKIE JEST NAJLEPSZE!!!!!! Z MASCARPONE,JAJKAMI,AMERETTO I BISZKOPTACH JĘZYCZKACH ,A I OCZYWIŚCIE POSYPANE PRAWDZIWĄ KAWĄ TIRAMISU TO PO POLSKU-CIĄGNIE MNIE DO NIEBA
Usuń