3 listopada 2012

Poderwij mnie na tiramisu


Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie)


Deser tiramisu

CIASTO:

                                                  - 4 jajka
                                                  - 1 szklanka cukru
                                                  - 1 cukier waniliowy
                                                  - 1,5 szklanki mąki
                                                  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

                                                  - 8 łyżek oleju
                                                  - 8 łyżek zimnej wody
                                                  - 2 łyżki kakao


KREM Z TOREBKI o smaku tiramisu :)

                                                  - mleko według przepisu
                                                  - wódka/spirytus


NASĄCZENIE

                                                 - szklanka kawy parzonej (3 łyżeczki kawy na szklankę)
                                                 - 2 łyżeczki cukru
                                                 - wódka/spirytus


 WIŚNIE BEZ PESTEK

                         
                                     CIASTO
                                     1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy.
                                     2. Żółtka ubić na biało z pozostałą 1/4 szklanki cukru.
                                     3. Do żółtek dodać olej i wodę.
                                     4. Dodajemy żółtka do białek, mieszamy.
                                     5. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Po woli dodajemy do żółtek z białkami.
                                     6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, dalej pieczemy w 200°C w sumie 40-45 minut.  
                                     DO CIASTA NIE MOŻNA ZAGLĄDAĆ W TRAKCIE PIECZENIA!
                                                   

                                     KREM
                                     1. Postępujemy według instrukcji z torebki.
                                     2. Wódki lub spirytusu dodajemy w następujący sposób:
                                          W przepisie mamy np. 375 ml mleka, chcemy dodać 50ml wódki.
                                          375ml mleka -50 ml= 325ml mleka.
                                          W ten sposób krem nie będzie za żadki.
                                          Wódki lub spirytusu dodajemy do smaku


                                     NASĄCZENIE
                                     1. Wszystko mieszamy :)
                                          Wódkę lub spirytus dodajemy do ochłodzonej kawy!

                                     WIŚNIE BEZ PESTEK
                                     1. Trzeba je odsączyć :)
                                     
Upieczone ciast kroimy wzdłuż. Spodnią część mocno nasączamy, posypujemy sporą ilością kakaem (przez sitko). Nakładamy krem. Kolejną warstw ciasta nasączamy "od spodu", posypujemy kakaem. Nakładamy na krem. Górną warstwę ciasta nasączamy, posypujemy kakaem. Smarujemy górę kremem, układamy odsączone wcześniej wiśnie, całość posypujemy kakaem.
I całość do lodówki :]

A teraz przydługawa relacja z pieczenia ;)



























 SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. ja ciut inaczej robię tiramisu:) ale z chęcią wypróbuję Twój przepis:) a tym czasem zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nie robiłam tiramisu, ale mam ulubioną piekarnię gdzie robią przepyszne i tam się zaopatruję :) Pyyychaaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko chyba zaraz zaczne lizać ekran laptopa:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zawsze kupuję tiramisu, ale Twoje wygląda przepysznie... podpisuję się pod tym co napisała ania :)

    PS: fajny masz teraz nagłówek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi narobiłaś apetytu, dawno nie jadłam tiramisu, a bardzo lubię :) Ja też zauważyłam nagłówek ;P I u siebie też planuję zmiany bo obecny mi się opatrzył ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lizać ekranu tylko brać się za pieczenie! I informować o efektach:]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię z mascarpone i na biszkoptach języczkach :-)) tak się nauczyłam w Austrii wieki temu ;-)) ale myślę, że w każdym wydaniu jest przepyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I TAKIE JEST NAJLEPSZE!!!!!! Z MASCARPONE,JAJKAMI,AMERETTO I BISZKOPTACH JĘZYCZKACH ,A I OCZYWIŚCIE POSYPANE PRAWDZIWĄ KAWĄ TIRAMISU TO PO POLSKU-CIĄGNIE MNIE DO NIEBA

      Usuń