20 sierpnia 2012

Tarta z brokułami


Tarta już kiedyś tu była :)
I pojawia się znowu, dzisiaj jednak z przepisem.
Przepis znaleziony w internecie przez mojego chłopaka, więc nie wiem skąd jest dokładnie.

Tarta z brokułami i cukinią

CIASTO:
                                                - 250g mąki pszennej
                                                - 1/2 łyżeczki soli
                                                - 125 g zimnego, posiekanego masła
                                                - 4 łyżki bardzo zimnej wody
                                                - zioła do smaku (ja dawałam oregano)
                                                - 1 jajko
                                                - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

FARSZ:


                                                - ok. 300g cukinii (1 sztuka)
                                                - 1 brokuł
                                                - 2 łyżki oliwy z oliwek (albo oleju:P)
                                                - 150g kremowego sera koziego (albo sera typu włoskiego lub twarogu)
                                                - 100g jogurtu naturalnego
                                                - 2 jajka
                                                - 1-2 ząbki czosnku
                                                - 2 świeże pomidory średniej wielkości
                                                - zioła, sól, pieprz do smaku
                                                - starty żółty ser do posypania pod koniec pieczenia

Ciasto zagniatamy z podanych składników (ja mieszałam mikserem, mieszadełkami do ciasta drożdżowego). Wałkujemy i wyklejamy wcześniej nasmarowaną masłem i wysypaną mąką formę na tartę. Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Myjemy cukinię i brokuła. Cukinię obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pieprzymy i dusimy na patelni na oliwie (oleju) ok. 5 minut. Brokuła kroimy na małe kawałki i gotujemy w posolonej wodzie ok. 5 minut. Mieszamy ser kozi (twarożek) z jogurtem, 2 jajkami i przyprawami. Pomidory obieramy ze skóry (można je sparzyć gorącą wodą to skórka sama odejdzie), wykrawamy środki  i miksujemy razem z czosnkiem. Dodajemy do sera i jogurtu.

Ciasto możemy podpiec przez 10 minut w 200 stopniach albo od razu wyłożyć na nie nasze składniki czy;i cukinię, brokuła i zalać całość farszem.

Pieczemy 30-40  minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy posypać górę startym żółtym serem. Ja piekłam o wiele dłużej, ale mam stary piekarnik :)

Ciasto możemy przygotować np. dzień wcześniej, podpiec przez te 10 minut w piekarniku i wstawić do lodówki, smakuje tak samo dobrze po upieczeniu całości :)

Moje refleksje w temacie przepisu:
Usunęłabym jogurt i dodała jeszcze jedno jajko do farszu - myślę, że wtedy szybciej by się ścięło :)



5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, trzeba będzie kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, ciasto z użyciem miksera robi się 5 minut :) Resztę trochę dłużej, ale warto :)

      Usuń
  2. Hej ! Robiłam wczoraj tą tartę - super jest.. jednym kawałkiem można się najeść :)

    olunias0@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń