Tarta już kiedyś tu była :)
I pojawia się znowu, dzisiaj jednak z przepisem.
Przepis znaleziony w internecie przez mojego chłopaka, więc nie wiem skąd jest dokładnie.
Tarta z brokułami i cukinią
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli- 125 g zimnego, posiekanego masła
- 4 łyżki bardzo zimnej wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
- ok. 300g cukinii (1 sztuka)
- 1 brokuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek (albo oleju:P)
- 150g kremowego sera koziego (albo sera typu włoskiego lub twarogu)
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 świeże pomidory średniej wielkości
- zioła, sól, pieprz do smaku
- starty żółty ser do posypania pod koniec pieczenia
Ciasto zagniatamy z podanych składników (ja mieszałam mikserem, mieszadełkami do ciasta drożdżowego). Wałkujemy i wyklejamy wcześniej nasmarowaną masłem i wysypaną mąką formę na tartę. Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Myjemy cukinię i brokuła. Cukinię obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pieprzymy i dusimy na patelni na oliwie (oleju) ok. 5 minut. Brokuła kroimy na małe kawałki i gotujemy w posolonej wodzie ok. 5 minut. Mieszamy ser kozi (twarożek) z jogurtem, 2 jajkami i przyprawami. Pomidory obieramy ze skóry (można je sparzyć gorącą wodą to skórka sama odejdzie), wykrawamy środki i miksujemy razem z czosnkiem. Dodajemy do sera i jogurtu.
Ciasto możemy podpiec przez 10 minut w 200 stopniach albo od razu wyłożyć na nie nasze składniki czy;i cukinię, brokuła i zalać całość farszem.
Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy posypać górę startym żółtym serem. Ja piekłam o wiele dłużej, ale mam stary piekarnik :)
Ciasto możemy przygotować np. dzień wcześniej, podpiec przez te 10 minut w piekarniku i wstawić do lodówki, smakuje tak samo dobrze po upieczeniu całości :)
Moje refleksje w temacie przepisu:
Usunęłabym jogurt i dodała jeszcze jedno jajko do farszu - myślę, że wtedy szybciej by się ścięło :)
Pyyyyycha!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, trzeba będzie kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, ciasto z użyciem miksera robi się 5 minut :) Resztę trochę dłużej, ale warto :)
UsuńHej ! Robiłam wczoraj tą tartę - super jest.. jednym kawałkiem można się najeść :)
OdpowiedzUsuńolunias0@poczta.onet.pl
Bardzo się ciesze, że smakowała;)
Usuń